Robin Hood door Het Musical Collectief – musicalworld.nl

22 juni 2015 door Jeroen op musicalworld.nl

Ìn de Nieuwe Regentes in Den Haag presenteert een nieuw gezelschap hun eerste productie. De keus is gevallen op Robin Hood, een voorstelling die oorspronkelijk in 2003 werd gespeeld, en waarin destijds bijvoorbeeld John Vooijs en Michelle Splietelhof te zien zijn geweest.
De voorstelling kent een soort verteller, die de situatie aan het begin van de voorstelling schetst in een prachtig gezongen lied en later nog een paar momenten terugkomt. Prins John heerst als plaatsvervanger van de edele koning Richard Leeuwenhart. Maar in tegenstelling tot de koning is John niet geliefd; hij knijpt het volk uit met zijn rechterhand, de sheriff van Nottingham. De voorstelling begint als Robert Locksley gaat trouwen met zijn Marian. De ceremonie wordt echter onderbroken door de sheriff, die Robert ontmaskert als Robin Hood, de vrijbuiter die we natuurlijk allemaal kennen als dief van de rijken die de buit verdeelt onder de armen. Hij moet de bossen in vluchten. Daar zien we hem kennis maken met Kleine Jan (een vrouw in deze versie) en broeder Tuck, die zich beiden bij hem aansluiten. Bij de vrijbuiters zit ook Will, die kritisch is op de naïviteit van Hood en op zijn gebrek aan voorbereiding op de grootscheepse aanval die eens zal komen. Ondertussen heeft plaatsvervangend heerser prins John zo zijn eigen plan, maar de sheriff nog een beter. Hij heeft een infiltrant in de groep van Robin Hood. Zo willen ze Hood in de val lokken.
Robin Hood is al vele malen tot musical bewerkt, en deze versie heeft in dat scala zo zijn voors en tegens. Verrassend op een aangename manier is dat het verhaal verder gaat dan waar meestal wordt gestopt, maar het script heeft ook wel een aantal hiaten en onduidelijkheden. De suggestie dat er in het bos een keuken met oven waar taarten kunnen worden gebakken is wat vreemd bijvoorbeeld, en ook de ontsnappingen zijn wel heel kort door de bocht. Daar staan weer prachtige momenten tegenover tussen bijvoorbeeld John en de Sheriiff, Robin en Marian, Will en Gwynn. De groepsnummers weten ook goed te knallen.
De rolbezetting is prima. Walter van Dommelen is prima in de titelrol, en hij krijgt mooi tegenspel van Ingeborg Breuseker als Marian. Het duo slechteriken, Jeroen Jansen als de sheriff en Wouter Klijnsmit, doet het goed, vooral als tegen het eind van de voorstelling er nog wat verrassingen in het stuk zitten. Opvallende rollen zijn er verder voor Jochem Kerkhof die de bevlogen Will overtuigend speelt en Oisin Zandee, die als Kleine Jan zowel komische als serieuze momenten heeft. Froukje de Kanter heeft als Gwynn een lastige rol, maar is overtuigend. Er wordt over het geheel genomen goed gezongen, ook door de afzonderlijke ensembleleden,al gaat het natuurlijk ook wel eens mis. Dat kan ook worden gezegd van het orkest, dat verder over het geheel genomen prima klinkt.
Het decor is simpel, met twee verhogingen waar de binnen scènes plaatsvinden (vooral gevangenis en paleis van John), en op de voorgrond worden diverse locaties verbeeld. Het verschijnen van het bos van Nottingham doet herinneringen aan de gymles herleven, als ze als klimtouwen met bijbehorend geluid ten tonele worden gevoerd, als het plaatje voldoet het prima.
Bij een eerste productie zijn kinderziektes natuurlijk onvermijdelijk en in dit geval is dat niet anders. Deze voorstelling heeft wat te lijden onder een disbalans tussen muziek en zang, waardoor we bij de wat meer orkestrale stukken wel kunnen horen dat er mooi wordt gezongen, maar niet precies wat de tekst is. Ook zijn de donkere tijden wel wat te letterlijk genomen, en is de belichting wel erg minimaal. Omdat de kostuums wel mooi zijn, maar zeker niet heel onderscheidend wordt het soms een zoekplaatje. Toch is het resultaat geslaagd, met name door de prima vertolkingen van de rollen, en de simpele maar doeltreffende visualisatie. We zijn benieuwd naar de volgende productie.

Robin Hood met een verrassend einde – i ♥ theater.nl

22 juni 2015, door Mieke van der Raay op i ♥ theater.nl

Stichting Het Musical Collectief bracht afgelopen dagen Robin Hood weer een keer tot leven in theater De Nieuwe Regentes te Den Haag.
21 spelers in de leeftijd van 18 tot 49, lieten ons weer genieten van dit beroemde verhaal.
De musical Robin Hood is geschreven door Jeroen Smits en Ajolt Elsakkers en voor het eerst uitgevoerd in 2003.

Het is het jaar 1192 en de situatie in Engeland is zeer slecht. Koning Richard Leeuwenhart is op kruistocht en zijn gewetenloze broer, Prins John, heeft de macht in handen. Het volk zucht onder erbarmelijke omstandigheden.
Maar niet iedereen legt zich neer bij het corrupte gezag. Robin Hood is een geheimzinnige struikrover die van de rijken steelt en aan de armen geeft. Niemand weet dat Robin Hood eigenlijk vooraanstaand edelman Robert Locksley is, die op het punt staat in het huwelijk te treden met de mooie jonkvrouw Marian, die na de dood van haar vader een van de belangrijkste groot grond bezitsters van Engeland is.
De bruiloft wordt bruut verstoord, doordat de geheime identiteit van Robert is verraden en de sheriff hem komt arresteren. Robert weet echter te vluchten en zweert dat hij zijn strijd als Robin zal voortzetten en met Marian zal trouwen.

In een mooi en wisselend decor wisten de spelers het publiek te boeien met hun goede spel en zang en dat in prachtige kostuums.
De passie voor theater straalde van iedere speler af.
Het was duidelijk zichtbaar dat ze zeven maanden hard gerepeteerd hadden, en daardoor duidelijk goed op elkaar waren ingespeeld.
Alles werd begeleid door een groot orkest wat achteraan op het podium tussen het decor zat.
Enige minpuntjes lag niet aan de spelers maar aan de techniek, het geluid was niet altijd even goed, en het licht was te donker ingesteld zodat je niet altijd goed achteraan kon zien wat er gebeurde.